events

Creative Talks #5

The fifth Creative Talks were a real delight for me! I got the opportunity to talk to three young actors part of the improv collective – Improv Grupa. They spoke about their inspiration, finding creativity within each other and the collective growth as a team. I hope you like the video 🙂

Read more
Creative Tips

Creative Tips: Creative Quest

Уште една одлична и многу инспиративна книга 😊 Во Creative Quest, Questlove зборува за неговиот креативен процес, за лекциите кои ги има научено од соработките со големи креативни умови, но и за пречките кои ги среќавал по пат во неговата кариера. Читнете ја што поскоро, ви ветувам дека ќе ве насмее и мотивира 😊

Read more
Creative Tips

Creative Tips: Man Repeller

Ако си барате интересен блог за следење, ви го препорачувам @manrepeller https://www.manrepeller.com/
Супер комбинација на хумор, интересни lifestyle совети и откачени модни објави кои комплетно ги рушат предрасудите за типичните модните блогерки. Ќе си соберете инспирација и ќе се изнагледате убави фотки од Њујорк 🙂 p.s. За @skopjecasual веќе знаете, не морам да го спомнувам, нели? 😀

Read more
Creative Tips

Creative Tips: Middleditch & Schwartz

Ако ви се допадна разговорот со Импров Група, тогаш денешниот предлог за гледање сигурно ќе ви се допадне 🙂 Middleditch & Schwartz прават долга форма на импров, каде по само 4-5 прашања и одговори од публиката, развиваат цели претстави од по 40+ минути.
Уживање за гледање, смеење и од време на време неверување како е возможно толку долго да се толку многу сконцентрирани 🙂 Ѕирнете повеќе тука: https://www.imdb.com/title/tt12027034/ или пуштете Netflix веднаш 🙂

Read more
Creative Tips

Creative Tips: Show your work

Ако барате што да читате, ви ја препорачувам „Show your work“ од Austin Kleon.
Авторот ја претставува како збир од 10 совети како да ја споделите својата креативност и да бидете откриени, јас само би додала, сето тоа на ненаметлив начин кој нема да ѝ наштети на вашата уметност.
Можете да ја нарачате на Amazon или Book Depository. 🙂

Read more
Creative Tips

Creative Tips: Abstract

Ако сте расположени за гледање на нешто креативно и мнооогу инспиративно, од сѐ срце ви ја препорачувам Abstract на Netflix. Зборува за уметноста на дизајнот, во епизодите можете да видите импресивни ликови а истовремено и продукцијата на епизодите е ремек дело само по себе. Ја има на Netflix, а повеќе можете да погледнете тука: https://www.imdb.com/title/tt6333098/


Read more
inspiration

[Inspiration] Beyond The Streets

I accidentally came across “Beyond The Streets” watching the awesome LA Originals movie (read this post and then watch it riiiight away :)), and I just had to Google everything about this place instantly. Beyond The Streets is an exhibition of graffiti, street art and all in all a wonderful homage to the street culture. As they describe it, Beyond The Street celebrates “the most pervasive mark makers and rule breakers” in the society.

Read more
events

Creative Talks #4

You know what they say, getting comfortable can be the worst enemy of creativity. Just as I got used to organizing the Creative Talks and everything that goes with the event planning and execution, a new challenge appeared.

Read more
Tips & Tricks

How to create at a stressful time?

Finding creativity in a time of stress can be a great way to release tension and relax the mind. Focusing your mind on something positive can give you the much needed relaxation, a sense of fulfillment, and can make your day go by faster. Taking these steps can help you find your creativity and forget (at least for a short time) about the bad information all around us.

Step 1: Log out

Dedicate at least 2 hours where you will completely disconnect. No social media, no updates in your chat groups, no turning on and off the TV to check for the latest news. Dedicate this time only to your creativity, and, as tough as it may sound, try to clear your mind and prepare it for creation.

Read more
Close