Category

Creative Tips

fran lebowitz in pretend it's a city
Creative Tips

Creative Tips: Pretend It’s a City

Fran Lebowitz е писателка која 30+ години нема издадено ништо ново поради (како што самата тврди) креативна блокада. Тоа воопшто не ја спречува да биде супер креативна во начинот на раскажување за нејзиниот живот, промените на Њујорк низ децениите и гледиштата за денешното општество.

Read more
Creative Tips

Creative Tips: Steal Like an Artist Journal

Веќе зборувавме за книгите на Austin Kleon, но и неговиот прирачник за будење на креативноста вреди да се спомне. 🙂 Содржи серија на вежби кои на различни начини те поттикнуваат да најдеш нов начин на решавање на проблемите и да искочиш од својата комфорт зона.
Топла препорака за сите кои сакаат малку да го „истренираат“ мозокот. 🙂

Read more
Creative Tips

Creative Tips: John Cleese on Creativity

Веројатно самото име на John Cleesе, еден од големите Monty Python-ци е доволна мотивација да ја прочитате книгата, но има и многу повеќе од тоа 🙂
Морам да признаам дека кога ја нарачав мислев дека ќе прочитам нешто што ми е веќе познато само со многу многу повеќе хумор, меѓутоа се изненадив од пристапот и новата, интересна перспектива во целата книга. Иако е прилично мала и се чита за 30-40 минути, има многу многу што да се научи

Read more
Creative Tips

Creative Tips: My Next Guest…

Еден од најпознатите „talk show“ водители по официјалното заминување во пензија од ТВ, сега си прави емисија по свој кеиф 🙂
Леснотијата со која разговара со гости од Кање до Обама, покажуваат како со искуство интервјуата од наместени испрашувања можат да станат многу пријатни и инспиративни разговори. Третата сезона од вчера е на Netflix, уживајте!

Read more
Creative Tips

Creative Tips: Hamilton

Магијата на театарот и музиката, споени во една фантастично комбинирана приказна. Не сум голем фан ни на мјузикли ни на работи прогласени за „must see“, ама мјузиклот Hamilton е една од ретките работи кои дефинитивно ја препорачувам. 🙂

Read more
Creative Tips

Creative Tips: Do the F*cking Work

Супер лабаво четиво и една од подобро дизајнираните книги кои ги имам сретнато во последно време 🙂 Прочитајте повеќе за приказната на GFDA и нивните совети за дизајнот и креативноста. Ви ветувам дека ќе бидете барем малку поинспирирани и мотивирани откако ќе ја прочитате 🙂

Read more
Creative Tips

Creative Tips: Sprint

Нова препорака 🙂
Sprint – how to solve big problems and test new ideas in just five days прикажува интересен метод за изнаоѓање и тестирање на нови идеи.
Прирачникот е многу детален, има примери за секој од чекорите кои се прецизно објаснети, штом го прочитате спремини сте за старт.
Топла препорака за сите оние на кои им е малку здосаден класичниот brainstorming.
Книгата е достапна на сите поголеми онлајн платформи за книги – Amazon, Book Depository и сл.

Read more
Creative Tips

Creative Tips: Devet

Еден од најпознатите српски дизајнери го раскажува неговиот живот низ серија на куси приказни поддржан со илустрации и фотографии од некои најголемите креативни имиња од регионов.
Во книгава нема да научите ништо ново за дизајн, но ќе научите многу за борбата со себеси и креирањето, ќе се смеете и плачете (понекогаш и во исто време :))
Топла препорака, навистина вреди да се прочита 🙂

Read more
Creative Tips

Creative Tips: Agelast

Ако барате нов подкаст во видео и аудио издание, Agelast на Галеб Никачевиќ е супер избор 😊 Изработени во форма на лежерни, домашни разговори, интервјуата се многу повеќе од површно запознавање со импресивните ликови = и нивното творештво. Можете да го следите тука: https://podcast.rs/show/agelast/ или на YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCxunmKtYfMYjnf6Mp4eWBxg

Read more
Creative Tips

Creative Tips: Hip Hop Evolution

Дури и да не сте најголеми фанови на хип хопот, Hip Hop Evolution на Netflix вреди да се погледне. Прикажан е целиот развој на овој музички жанр, преку одлично раскажување на водителот и изјави на најважните ликови во секоја декада. Плус, изгледа ооодлично 🙂

Read more
Close